samenwerkingsverband_karditsel.png
 
 

Het beste uit Limburg

 Geiten van 't Goerenhof

abdij van herkenrode

De Abdij van Herkenrode, een voormalig klooster voor cisterciënzerinnen met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, is gelegen op de zuidelijke Demeroever in Kuringen, een deelgemeente van de stad Hasselt. Het geheel is gelegen te midden van een beschermd bos- en landbouwlandschap en bevat 100 hectare natuurgebied. Dit is het terrein van Herkenrodeboer Pieter. Hij bewerkt de gronden en levert het biologisch gras en de klaver voor de geiten van geitenboerderij  't Goerenhof in Lummen.

 Boerderij 't Goerenhof in Lummen, België

boerderij 't goerenhof

‘t Goerenhof is een biologisch gecertificeerd melkgeitenbedrijf in volle expansie, gevestigd in Lummen en uitgebaat door de LV Vanroye Koen – Coopmans Pieter. Het samenwerkingsverband tussen geitenboer Koen en Herkenrodeboer Pieter zorgt voor een optimale symbiose tussen enerzijds het natuurbeheer rond de abdij van Herkenrode én anderzijds biologische landbouw- en veehouderij, gebaseerd op oude en zeldzaam geworden vlees- en melkrassen. Lees hier meer over wat ze doen. Het samenwerkingsverband met Magda Bauweleers en Giedo De Snijder zorgt door het verwerken van de eigen melkplas tot biologische geitenkaas voor een gesloten kringloop.

 Kaasmakers Giedo en Magda van Kaasmakerij Karditsel

kaasmakerij karditsel

Karditsel is sedert 10 maart 2015 actief als kaasmakerij. De biologische geitenmelk van 't Goerenhof in Lummen wordt op de boerderij rauwmelks verwerkt tot biologische geitenkaas door meester-kaasmakers Giedo De Snijder en Magda Bauweleers die voordien jarenlang in Kaasmakerij Midgard te Werchter (biologische) geitenkaas produceerden. Dat levert een aantal unieke kazen op, die zowel qua kwaliteit als positionering alles in zich hebben om een duurzame marktpositie uit te bouwen en te behouden. Maak hier kennis met alle kazen uit onze Karditsel-familie.

 

geit

Geitenmelk

Van nature lammeren geiten in het voorjaar. Na het lammeren stijgt hun dagelijkse melkplas om in de zomer een piek te bereiken. Daarna zakt die in het najaar om in de winter zo goed als op te houden. Geitenmoeders staan immers de laatste twee maanden van hun dracht droog om voldoende reserve op te bouwen voor de ontwikkeling van hun lammeren. Geiten zijn vijf maanden drachtig. In consumententaal betekent dit dat er in de winter minder geitenmelk voorradig is en dus minder kaas.

Het vreemde aan die situatie is echter dat de vraag naar geitenkaas in de winter groter is dan in de zomer. Raar maar waar …


wie is wie?

 Kaasmaker Giedo De Snijder 

Giedo de snijder

Kaasmaker

Ex-eigenaar en kaasmaker van Kaasmakerij Midgard. Ondertussen ook gekend als de kaasalchemist.

 Kaasmaakster Magda Bauweleers

magda bauweleers

Kaasmaakster

Ex-eigenares en kaasmaakster van Kaasmakerij Midgard. Ondertussen ook een gedreven voedingsconsulente.

 Geitenboer Koen Vanroye

koen vanroye

Geitenboer

Geitenboer in hart en ziel. Koos bewust voor biologische landbouw. Kaasmaker in spe.

Wie-zijn-wij--(1-of-4).jpg

pieter Coopmans

Herkenrodeboer

Bevordert de biodiversiteit op en rond de Abdijsite Herkenrode. Boer op ’t Goerenhof. Gedreven bio-ambassadeur.Een blik achter de schermen