Een verhaal op mensenmaat

Karditsel is een kaasmakerij met een verhaal op mensenmaat. De kaasmakerij ontstond in 2015 uit een fair samenwerkingsverband tussen twee ervaren kaasmakers en een geiten­boerderij. Met grondstoffen uit een biologisch landbouw­systeem en met passie voor het kaasambacht creëren onze kaasmakers authentieke, rauwmelkse geitenkazen die wijd en zijd bekend staan voor hun hoogwaardige kwaliteit. Kazen voor mensen die op zoek zijn naar gezonde, eerlijke en smaakvolle voeding.

Kaasmakerij Karditsel

 

In maart 2015 gingen ervaren kaasmakers Magda Bauweleers en Giedo De Snijder van start met Kaasmakerij Karditsel. Trouw aan het traditionele kaasambacht verwerken onze kaasmakers de biologische geitenmelk van het Goerenhof handmatig tot rauwmelkse, zachte geitenkazen.

 
Kaasmakers Giedo De Snijder en Magda Bauweleers

Kaasmeesters Magda Bauweleers & Giedo De Snijder

 
Koen, Tom en Liesbeth

Kleinschalige hoeveproducent

Als de oorspronkelijke eigenaars van Kaasmakerij Midgard in Werchter evolueerden Magda en Giedo van zelfkazers tot marktleider in ambachtelijke, Belgische geitenkaas. (Lees meer over hun kaasparcours). Om garant te kunnen staan voor hun ambachtelijke kwaliteitskazen kozen ze er bewust voor om kaasmakerij Karditsel kleinschalig te houden.

Als hoeveproducent (fermier) verwerkt Karditsel hoofdzakelijk de melk van één geitenkudde in Lummen, namelijk die van het Goerenhof, de biologische geitenboerderij van Koen Vanroye waar Karditsel gevestigd is.

Nadat ze Karditsel stevig op de rails hadden gezet, droegen Giedo & Magda in 2022 hun kaasmakerij over aan het huidige team van kaasmakers. Naast geitenboer Koen (links op de foto), die al van in het begin betrokken is bij Karditsel, zijn ook zijn broer Tom als zaakvoerder en schoonzus Liesbeth als administratief medewerker aan boord gestapt. Samen leiden ze de kaasmakerij verder in goede banen.

 

Ambachtelijke zachte geitenkaas

Karditsel is gespecialiseerd in de productie en rijping van zachte geitenkazen met een natuurlijke korstflora, 100% volgens het traditionele (Franse) kaasambacht: mouler à la main à l'aide d’une louche ou d’une pelle à brie (handgeschept) et salage à la main au sel sec (droog zouten met de hand). Kaasmakerij Karditsel wordt niet voor niets officieel erkend als ambachtelijk door de FOD Economie.

De geitenkudde van boer Koen Vanroye bestaat uit diverse geitenrassen, waaronder een aantal typisch Belgische rassen die vandaag met uitsterven zijn bedreigd. Die mix aan eigenheden levert Karditsel dé uitgelezen melk op voor haar smaakvolle hoogstandjes.

 

Maak kennis met ons team

  • Tom Vanroye

    Tom

    Zaakvoerder Karditsel

  • Koen Vanroye

    Koen

    Productie verantwoordelijke Karditsel & zaakvoerder boerderij

  • Liesbeth Van Osselaer

    Liesbeth

    Administratief medewerker

  • Pepijn - Kaasmaker bij Kaasmakerij Karditsel

    Pepijn

    Kaasmaker

  • Shana - Kaasmaker bij Kaasmakerij Karditsel

    Shana

    Kaasmaker

  • Michelle - Kaasmaker bij Kaasmakerij Karditsel

    Michelle

    Kaasmaker

  • Katrien - Kaasmaker bij Kaasmakerij Karditsel

    Katrien

    Kaasmaker

  • Marieke

    Marieke

    Kaasmaker

  • Vanda

    Kaasmaker

  • Inka

    Kaasmaker

boerderij goerenhof

 

Het Goerenhof is een biologisch gecertificeerd melkgeitenbedrijf, gevestigd in Lummen en uitgebaat door Koen Vanroye. Hij werkt met oude veerassen, die hij mee probeert in stand te houden. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Steunpunt Levend Erfgoed.

 
Koen Vanroye - Goerenhof Lummen
 
Sanen geit - geitenboerderij Goerenhof

Het Goerenhof is een biologisch gecertificeerd melkgeitenbedrijf, gevestigd in Lummen (België) en uitgebaat door Koen Vanroye. Hij werkt met verschillende oude veerassen, die hij mee probeert in stand te houden. Dat gebeurt voornamelijk in nauwe samenwerking met SLE (Steunpunt Levend Erfgoed). Naast verschillende gewone melkgeiten houdt hij ook Belgische hertegeiten, Kempense geiten en Vlaamse geiten. Het samenwerkingsverband met Kaasmakerij Karditsel zorgt, door het verwerken van de eigen melkplas tot biologische geitenkaas, voor een gesloten kringloop.

Het geitenbedrijf wordt bewust kleinschalig gehouden. Koen doet niet mee met de trend van geitenfabrieken waarin duizend of meer geiten de dienst uitmaken. Met maximaal driehonderd geiten blijft hij in staat de geiten individueel te kennen en op te volgen.

 
Geiten - geitenboerderij Goerenhof Lummen

De moderne consument is vaak vervreemd geraakt van zijn voedselvoorziening, wat nogal eens leidt tot een kloof tussen consument en voedselproducent. Het gebrek aan begrip en vertrouwen wordt grotendeels in de hand gewerkt door een gemis aan dialoog en betrokkenheid. Daarom heeft Koen bewust oog voor het bezoekersaspect als blijk van openheid en transparantie.

Een van de doelen van geitenboer Koen is een zorgboerderij. De aanvragen zijn ingediend en mits goedkeuring kunnen jongeren die even nood hebben aan een time-out mee aan de slag op de boerderij.