Een boek over echte kaas

Wie Giedo De Snijder een beetje kent, weet dat hij niet alleen een meesterkaasmaker is maar ook een meesterlijke schrijver. Het moest er dus ooit van komen dat hij een boek zou maken over zijn grote passie. En dan niet over de eerste de beste kaas, maar over rauwmelkse hoevekazen van de hoogste kwaliteit. Die passie voor echte kaas is iets wat hij deelt met de vermaarde Antwerpse kaasaffineur Frédéric Van Tricht en dus schreven ze samen een boek, dat na vier jaar hard werk eindelijk in de winkel ligt: Het Kaasboek. De crème de la crème van de rauwmelkse wereldkazen (Lannoo 2022).

Het kaasboek - Lannoo 2022

Het kaasboek - Lannoo, 2022

15 kaasmakers en affineurs

Voor hun boek gingen Frédéric en Giedo op zoek naar de beste rauwmelkse kazen ter wereld. Het resultaat is een selectie duurzame topproducten die op een traditionele manier en met de hand bereid worden, vol respect voor het ambacht, de grondstoffen en de dieren. Want zo krijgen kwaliteitskazen van rauwe melk hun volle smaken, rijk aan diepgang en complexiteit. Het Kaasboek gaat over de mensen en de verhalen achter vijftien rauwmelkse kazen uit Europa en Amerika. Naast Karditsel en Kaasaffineurs Van Tricht staan onder andere deze kaasmakers en affineurs in het boek: Remeker uit Nederland, Neals Yard Dairy uit het Verenigd Koninkrijk, Paccard uit Frankrijk, Cravero uit Italië, Almnäs uit Zweden en L’Etivaz uit Zwitserland.

Van de bodem tot op je bord

De filosofie achter het boek is dat kaas steeds een verhaal vertelt. Het zegt iets over de plek, het melkvee en de mensen die het maken. Het ontstaat in de bodem en groeit voort uit het verlangen om daar iets moois en voedzaams mee te maken. Net als goede wijn is goede kaas een uitdrukking van zijn grondstoffen. Het boeren en de smaak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en echte kaas laat je dus toe om een landbouwsysteem te proeven. De vijftien portretten in dit boek laten stuk voor stuk zien wat echte kaas speciaal maakt en welke unieke smaken die oplevert. Elk hoofdstuk eindigt dan ook met een uitgebreid smaakprofiel van een topkaas. Zo vind je in het boek onder andere een beschrijving van de Belgische kazen Cabriolait en Herve Pikant en buitenlandse kazen als brie de Meaux, pecorino, parmigiano, reblochon, roquefort, stichelton, salers, cheddar, manchego …

Wat weet jij over kaas?

In een wereld waarin veel mensen onverschillig zijn geworden voor intrinsieke kwaliteit en echte smaak willen Frédéric en Giedo terug meer geaardheid brengen. Met Het Kaasboek vragen ze aandacht, respect en betrokkenheid voor het grote verhaal dat alles verbindt: van de bodem en de microben, tot het vee, de melk en de kaas. Een inspirerend boek voor iedereen die van kaas houdt, maar nooit de waarde, de betekenis of het volledige potentieel ervan heeft overwogen. Maar bovenal maakt dit boek je hongerig naar een stuk (h)eerlijke, authentieke kaas.

Vorige
Vorige

Een nieuw hoofdstuk

Volgende
Volgende

Jobstudenten gezocht voor juli en augustus