Rauwe melk … Gezond?

Is rauwe melk gezonder dan gepasteuriseerde melk?

Is rauwe melk gezond? Die vraag krijg ik regelmatig. Ik schreef al eens een stuk over de gezondheidsaspecten van rauwmelkse kaas. Maar hoe zit het met rauwe, volle melk?

In mei 2007 volgde ik een themadag rond melk op het Warmonderhof in Nederland. Toen werd al aangegeven dat rauwe, volle melk de kans vermindert op allergie, eczeem en hooikoorts.

Vorig jaar kwam er een gemeenschappelijke studie uit van de Universiteit Utrecht (muisjes) en de Universiteit Kassel (mensjes) over de impact van verschillende melktypes bij een allergische reactie.


WAT VERTELT DE STUDIE AAN DE UNIVERSITEIT VAN KASSEL?

Voor het eerst is er een relatie gelegd tussen de consumptie van verhitte melk en het ontstaan van een allergische reactie, zowel bij jonge kinderen (1½ jaar), die meervoudig allergisch waren (provocatietest) als in een studiemodel met allergische muizen (tolerantietest).

Het is de verhitting van met name bepaalde wei-eiwitten, die het sterkste verdacht zijn voor het ontstaan van deze problemen rondom melkallergie. Ook lijkt er een herstel mogelijk, wanneer allergische kinderen omschakelen op de consumptie van rauwe melk en rauwmelkse producten. Dit laatste moet verder onderzocht worden.

Lees meer over deze studie: Mensjes en muisjes zijn allergisch voor verhitte melk, niet rauwe melk.


WAT VERTELT DE STUDIE AAN DE UNIVERSITEIT VAN UTRECHT?

Bron: The potential of raw cow’s milk to target allergic diseases ‘Well done, medium or rare’Promotie S. Abbring MSc (Abbring et al., 2019)

Allergieën vormen een groeiend gezondheidsprobleem; wereldwijd lijden er meer dan een miljard mensen aan een allergie en dit aantal zal naar verwachting toenemen tot vier miljard in 2050. Deze toename wordt vaak toegeschreven aan de verstedelijking en de daarmee gepaard gaande veranderingen in voeding en levensstijl. Het drinken van rauwe, onbewerkte koemelk wordt beschouwd als een belangrijke blootstelling die kan beschermen tegen allergieën.

Lees verder


Tot slot toon ik je nog een vergelijkende tabel met de nutriënten en immuniteitsfactoren van rauwe melk en conventionele melksoorten.

Laat het ook duidelijk zijn dat er over rauwe melk of melk in het algemeen nog heel wat meer te vertellen valt.

Lees ook eens: Hoe rauw is rauwe melk nog?

Vorige
Vorige

Florence in 8 stappen

Volgende
Volgende

Kato wint goud op Fromagora